Danes čaka prvi letošnji nastop trenutno enega od najbolj obetavnih slovenskih voznikov z mednarodnimi ambicijami Boštjana Avblja. S sovoznikom Damjanom Andrejko in škodo fabio R5 bo nastopil na dobro zasedenem reliju Casentino v Italiji, že čez dva tedna pa namerava biti slovenska posadka tudi del uvodnega dejanja letošnjega evropskega prvenstva v Rimu.

Foto: tahitri.si

Avbelj, sin nekdanjega slovenskega motokrosista Marjana Avblja – nekoč prvega Jugoslovana s točkami za SP – sicer ni več rosno mlad. Bil je produkt uspešnega izbora Racestar in takrat ga je pod okrilje vzel Miro Marinšek z ekipo Lema Racing. Sprva je odlične rezultate dosegal na cestnohitrostnih dirkah (predvsem v italijanskem pokalu Renault Clio), pred dobrim letom pa se je prvič  podal v reli. Čeprav je prvič vozil v tej disciplini in moral prvič sodelovati s sovoznikom, je Avbelj osvojil lanski reli državnega prvenstva v Velenju. V Železnikih je moral priznati premoč državnemu prvaku Roku Turku, nato pa je bil med Slovenci spet najhitrejši na reliju v Novi Gorici. Tam mu je na dveh hitrostnih preizkušnjah uspelo ugnati tudi zmagovalca Nikolaya Gryazina, sicer vidnega udeleženca relijev svetovnega prvenstva in od letos tudi dirkaču z uradno podporo Hyundaia. Sezono je nato Avbelj sklenil še z drugim mestom v skupni razvrstitvi na reliju Bassano v Italiji.

Danes bo v Italiji slovenska posadka spet pred novim izzivom. Imela bosta štartno številko 11. Med najbolj zvenečimi imeni na štartnem seznamu omenimo Andreo Crugnolo (citroen C3 R5), Fabia Andolfija (škoda fabia R5), Damiana De Tomassa (škoda fabia R5) in Feliceja Reja (VW polo R5). Skupno bo v okolici Bibbiene in Arezza na sporedu sedem hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 89 kilometrov.

Please follow and like us: