Avtomobil je zaprto okolje, kar jeidealno za razvoj in obstoj različnih virusov in bakterij, med katerimi je tudi zloglasni korona virus.


V svojem avtomobilu smo pred njim sicer razmeroma varni, če ga seveda uporabljamo samo mi in člani naše družine. Kaj pa, če vanj sede nekdo drug, kolega iz službe, prijatelj, naključni sopotnik, za katerega ne vemo, s kom je bil v stiku in kje se je gibal ali če opravljamo z vozilom dejavnost prevozov? Ali pa, če si avto sposodimo, najamemo ali ga uporabljamo preko car sharinga?V takem primeru pa se zadeva popolnoma spremeni.

Kaj lahko v takšnem primeru storimo za zaščito pred okužbo?

Avtomobilska kabina je leglo bacilov-klic

Po nekaterih podatkih naj bi se samo na volanskem obroču nahajalo tudi do 120 različnih klic.Za primerjavo so navedeni podatki javnega WC-ja v katerih navajajo, da na deski školjke najdemo le okoli petnajst različnih klic.

Poleg tega se klice nabirajo tudi na prestavni ročici, sedežih, na dotik občutljivih zaslonih, stikalih   ter mestih namenjenih za pijače, kjer se jim lahko pridruži še vrsta plesni.

V avtomobilskii kabini potniki sedijo zelo blizu skupaj, bliže kot pa sicer v drugih okoljih, zato se močno poveča tudi možnost kapljičnega prenosa okužbe. Če torej zraven vas v avtomobilu sedi okužena oseba, je velika verjetnost, da se boste okužili tudi vi.

Če pa si vozilo delite z drugimi uporabniki, je precejšnja možnost, da se boste okužili preko kontaminiranih površin. Težava je tudi, da lahko v za klice razmeroma varnem in ugodnem okolju avtomobilske kabine virus preživi več dni, lahko cel teden.

Kaj storiti, da se bomo v avtomobilu ubranili pred okužbo z virusom oziroma pred okužbo nasploh?

Najpomembnejše je predvsem, da tudi v avtomobilu skrbimo za osnovno higieno. Da v njem ne puščate praznih embalaž hrane in pijač, ostanke hrane,uporabljenih robčkov itd.Poleg tega se priporoča redno očistiti in ražkužiti volanski obroč, prestavno ročico in druge površine, ki se jih v avtomobilu pogosto dotikamo. Pri tem imam v mislih čiščenje z vlažilnimi robčki ali krpicami namenje razkuževanju, čiščenju armaturne plošče.(ne uporabljati agresivnih čistil)
Ne smemo pa tudi pozabiti na zračenje kabine in osebno nego rok(čistilni robčki in razkužilom v razpršilu).
 
Please follow and like us: