Klasičnih vinjet, obveznih za vožnjo po naših avtocestah, naj ne bi več imeli. Po 13 letih torej pozimi ne bomo več lepili in odstranjevali vinjetnih nalepk. Na ministrstvu za infrastrukturo so določili, da bomo decembra leta 2021 uvedli, tako kot recimo Avstrija in nekatere druge evropske države, elektronske vinjete. Novost je tudi ta, da bodo veljale od dneva nakupa.(primer: Septembra kupim letno vinjeto in ta mi velja do Septembra drugega leta)

E-vinjeto bi lahko kupili – tako kot do zdaj na bencinskih črpalkah ali po spletu, aplikaciji. Kako bi delovala? Brez kakšnih naprav, ampak prek registrskih tablic, ki bi jih prepoznal sistem kamer, ki na avtocestah že stojijo. Tisti avtomobil, ki je plačal e-vinjeto, bo imel potem prosto pot, kršitelje pa bi prepoznali.

Ta trenutek po besedah ministra Vrtovca iščejo rešitev z informacijsko pooblaščenko – zaradi obdelave podatkov. “Verjamem, da bomo rešitev našli,” je optimističen. Z Darsom še pripravljajo pravno podlago, sledi razpis … In kako bi to delovalo? Sistem kamer na avtocestah, ki so že postavljene, bi prepoznal tablico avtomobila. Prav je, da smo digitalizirana družba, pravi minister, da gremo v korak s časom. “Digitalizacija je pomembna in tudi celoten sistem je potem cenejši. Zaradi tega tudi predvidevamo, da bi se lahko pogovarjali o cenejših vinjetah,” pravi.

Kaj pa cena, pri nas najbolj prodajana letna vinjeta stane 110 evrov za osebna vozila. Pa se bo bolj izplačalo? Bodo e-vinjete cenejše? Vrtovec pravi, da bo prihranek pri stroških tiska in distribucije in bi zato lahko “resno odprli diskusijo o cenejših vinjetah za leto 2022”.  

Na AMZS e- vinjete podpirajo, a opozarjajo, da bo treba zagotoviti anonimnost. “Da ne bo kakšnega sledenja, tudi nadzor v smislu kršiteljev naj bi bil avtomatiziran,” pravijo. Hkrati pa še predlagajo, da bi bile za osebna vozila – tako kot za motoriste – na voljo tudi polletne vinjete. Minister Vrtovec odgovarja, da so različni pomisleki dobrodošli. “Zakon bo šel v parlamentarno proceduro in takrat bomo razmišljali o tem,” dodaja.

Bo pa ta sistem pravičnejši, še pojasnjuje infrastrukturni minister, “kajti tisti, ki bi kupil e-vinjeto meseca junija, bi mu ta veljala do naslednjega meseca junija, in ne le do 31. januarja naslednje leto”.

In kakšne vinjete so po državah, ki imajo ta sistem plačevanja avtocest? Običajno, torej nalepko imamo v Sloveniji, tudi v Švici in na Češkem. Obe vrsti, tako nalepko kot elektronsko vinjeto poznajo v Avstriji in Moldaviji. Le elektronsko vinjeto pa lahko kupijo vozniki na Madžarskem, Slovaškem, v Bolgariji in Romuniji.

Vir: Net

 

 

Please follow and like us: