Vzpostavitev območij z omejitvijo hitrosti na 30 km/h velja za ključni ukrep, s katerim se močno zmanjša tveganje za ranljive udeležence v prometu, saj imajo vozniki več časa za odziv. Težava je, da vozniki velikokrat sploh ne vedo, koliko je na katerem delu ceste omejitev hitrosti.


RADARJI V LJUBLJANI

vir : MOL
Številna mesta omejujejo hitrost v bližini šol, bolnišnic in nakupovalnih območij, eno takih z ohišjem za radar je pred kratkim  vzpostavljeno tudi pri ljubljanskem kliničnem centru .

V mesecu dni je radar pri ljubljanskem kliničnem centru ujel že več kot tri tisoč prehitrih voznikov. Eden od njih je po ulici peljal z več kot dvakrat višjo hitrostjo, kot je dovoljeno. Od ponedeljka pa radar na prehitre voznike preži tudi na Tržaški cesti 74, v neposredni bližini Osnovne šole Vič.
 

Na ljubljanskih ulicah in cestah je postavljenih 18 ohišij, v katere mestni redarji izmenično nameščajo pet radarjev.

Radar v Murglah

Poleg Pediatrične klinike je na Bohoričevi ulici tudi ljubljanski klinični center, vrtec in osnovna šola. Omejitev hitrosti je tu 30 kilometrov na uro. V le enem mesecu, od 21. julija do 22. avgusta, so redarji na tej točki zaznali 3.293 prekoračitev hitrosti. Največja izmerjena hitrost, ki jo je ujel radar, je bila 78 kilometrov na uro, so  povedali na Mestni občini Ljubljana.


Kje v Ljubljani vas lahko ujame radar

Ohišja, v katerih so izmenično nameščene stacionarne samodejne merilne naprave, so v Ljubljani trenutno nameščena na naslednjih lokacijah: Celovška cesta 269, Cesta Dolomitskega odreda 94, Dolenjska cesta 43, Roška cesta 17, Slovenčeva ulica 15, Slovenska cesta 36, Zadobrovška cesta 55, Samova ulica 9, Opekarska cesta 11, Aljaževa ulica 45, Cesta v Mestni log 45, Kajuhova ulica (št. odseka 211141), Pot Rdečega križa (pri stanovanjskem bloku na naslovu Ježkova ulica 5), Cesta dveh cesarjev 32, Cesta dveh cesarjev 104B, Bohoričeva ulica 15 in Tržaška cesta 74.


Na prehitre voznike bosta radarja v glavnem mestu kmalu prežala še na dveh mestih. Kot so povedali na MOL-u, sta v sklopu rekonstrukcije ceste Črna vas predvideni ureditvi dveh stojnih mest.

O morebitnih novih lokacijah za postavitev ohišij, kamor bi lahko namestili merilnike hitrosti, se bodo na občini odločali glede na mnenja krajanov, policije in mestnega redarstva. Imajo pa ljubljanski mestni redarji sicer za lov na prehitre voznike na voljo tudi dve vozili, v katerih sta nameščeni samodejni merilni napravi.


Kakšne kazni vas čakajo, če v coni 30 prekoračite hitrost

 

Kazni za prekoračitev hitrosti na posebej zavarovanih območjih v naselju, kjer je omejitev hitrosti 30 kilometrov na uro, so naslednje:

– od 5 do 10 km/h: 40 evrov

– od 10 do 20 km/h: 130 evrov

– od 20 do 30 km/h: 500 evrovin 7 točk

– več kot 30 km/h = 1.200 evrov + 18 kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja.

 


Robert Hočevar-Hoč

 

Please follow and like us: