Vlada je , kot se je pričakovalo sprejela odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Javni prevoz bo začasno prepovedan. Edina možnost javnega prometa ostaja taxi.

Skladno z odlokom se na ozemlju Slovenije prepove izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega zunajlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, sporočajo iz vlade.

Strogi pogoji za taksiste

Avtotaksi prevozi bodo še naprej dovoljeni, če bo voznik taksija pred vstopom novega potnika poskrbel za ustrezno razkužitev delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.Po nam znanih podatkih pa je to zelo težko izvedljivo, saj so vozniki ene od ljubljanskih taxi služb dobili v ta namen le eno zaščitno masko in par zaščitnih rokavic.Za raskužilo pa morajo poskrbeti sami kot vedo in znajo (lahko ga kupijo na sedežu podjetja po zelo visoki ceni).

Prepoved ne bo veljala za prevoze, ki so potrebni za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja. Pri teh prevozih bosta morala za ustrezno zaščito voznikov in potnikov poskrbeti njihov organizator in izvajalec. Morebitne druge izjeme bo odobril minister za infrastrukturo.

V Ljubljani in Mariboru brezplačna parkirišča

Sklep o brezplačnih parkiriščih so v Ljubljani sprejeli že pred ministrovim pozivom, veljati je začel danes ob 12. uri. “Vsa parkirišča, ki so v lasti MOL-a, bodo brezplačna. Tudi tista, ki so omejena z zaporami ali parkomati,” je dejal ljubljanski župan Zoran Janković, ob tem pa pojasnil, da brezplačna parkirna mesta ne bodo veljala tudi za garažne hiše.

Pozneje je odločitev, da bo parkiranje v mestu začasno brezplačno, sporočil tudi mariborski župan Saša Arsenovič.

 

Please follow and like us: