Gorskohitrostna dirka v Podnanosu je ponudila napeto igro stotink, preobratov za naslov državnega prvaka in tudi nesreč. Prizanešeno ni bilo niti najhitrejšemu Slovencu Vladimirju Stankoviču, ki je s svojo formulo (lola B09) bil najhitrejši slovenski voznik a je v enem od ovinkov zadel gume ob progi in odneslo mu je zadek formule. Po močnem trku  žal ni bilo mogoče več usposobiti dirkalnik za nadaljevanje premierne dirke v Podnanosu .

 

Trdnost novih ograj je preizkusilo še nekaj voznikov, najbolj boleče – predvsem rezultatsko – je bilo za Gašperja Kosa in Miho Fabijana. Oba sta bila vodilna v Pokalu Twingo in tudi glavna tekmeca za naslov prvaka. Voziti sta morala na vse ali nič in tokrat sta oba ostala praznih rok . Istočasno sta na stezi naredila napako, po njunem odstopu pa je prvak postal David Stušek.

 

Kos je končal borbo za prvaka // foto: Hočevar Robert – Hoč

SLOVENSKI TROBOJ ZA ZMAGO

Nova tekmovalna proga iz Podnanosa proti Rebernicam je upravičila visoka pričakovanja. Hitra in tekoča steza je bila velik preizkus za gorskohitrostne dirkače ob koncu sezone, obenem pa je bila tudi že zdaj odlična napoved za prihodnjo tekmovalno sezono. Če je sezona 2022 minila v znamenju popolne prevlade Milana Bubniča (lancia delta), sta bila na zadnji dirki odlična Matej Grudnik (renault clio) in Anže Dovjak (hyundai i30 TCR).

Bubnič je moral priznati poraz // foto: Hočevar Robert – Hoč

Zmago si je z vrhunsko drugo tekmovalno vožnjo privozil Grudnik, ki je po prvi vožnji zaostajal tako za Bubničem kot Dovjakom. Prve tri voznike je ločilo le 0,9 sekunde. V drugo je Bubnič prehitel Dovjaka, Grudnik pa je oba ugnal za več kot tri sekunde. V prvi vožnji je imel še nekaj tehničnih težav, v drugo pa je napadel na vso moč in zasluženo zmagal. Njegova prednost pred Bubničem je znašala 3,1 sekunde.


Rezultati za DP – skupna razvrstitev


1. Grudnik (renault clio) 4:32,564; 2. Bubnič (lancia delta) + 0:03,161; 3. Dovjak (hyundai i30 TCR) + 0:03,461; 4. Prek (honda civic) + 0:21,104; 5. Ruzzier (fiat punto kit car) + 0:21,778; 6. Tornič-Milharčič (fiat 126 proto) + 0:23,394; 7. Čuden (renault clio) + 0:25,334; 8. Soklič (peugeot 306) + 0:27,372; 9. Žgavec (citroen DS3 R3T) + 0:29,118; 10. Smrdelj (yugo integrale) + 0:35,795; uvrščenih 64 voznikov.

Nežnejši spol ” RAZTURAL”

Med ženskimi voznicami pa je bila prepričljivo najhitrejša Sanja Smrdelj (yugo integrale). Druga je bila Tijana Vidmar (peugeot 106), tretja pa Špela Brezič (renault twingo). Smrdeljeva se je z yugom, ki jo poganja motor lancie delte, zavihtela celo v prvo deseterico skupne razvrstitve državnega prvenstva.

Sanja se je odlično peljala in se uvrstila v prvo deseterico skupne razvrstitve državnega prvenstva. // foto: Hočevar Robert – Hoč

 

Organizatorji iz vrst Ajdovščina Motorsport, ki so v Vipavski dolini priredili tudi zelo odmeven rally, so uspešno izpeljali tudi gorsko dirko. Nova odlično pripravljena cesta proti Rebernicam z novim asfaltom in ograjami je bila po meri tako voznikom kot obiskovalcem. Upajmo, da se dirka ” prime ” in da se bomo tudi v prihodnje vračali v Podnanos.

Please follow and like us: