Po poročanju otoških medijev je v 91. letu starosti po dolgi in hudi bolezni preminil legendarni britanski voznik Sir Stirling Moss.Britanec velja za enega najboljših voznikov formule 1, pa čeprav v karieri ni nikoli osvojil prvenstva.

Vir: Wikipedia

Sir Stirling Moss, ki v zgodovini Formule 1 velja za enega največjih legend bencinskega športa in ki nikoli ni prišel do naslova prvaka se je iz javnosti zaradi zdravstvenih težav umaknil že januarja leta 2018. V bolnišnici je zaradi okužbe, ki jo je staknil decembra leta 2016 v Singapurju, preživel 134 dni.

Stirling Moss je nastopal v formuli 1 med letoma 1951 in 1961. Odpeljal je 66 dirk in se pohvalil s 16 zmagami.Med letoma 1955 in 1961 je sezono štirikrat končal na 2. mestu in trikrat na 3. mestu.  Leta 1961 pa bil izbran za BBC-jevo športno osebnost.

Leta 1955 je postal prvi britanski voznik formule 1, ki mu je uspelo zmagati na domačih tleh v Aintreeju. Na tej dirki je premagal moštvenega kolega in mentorja Juana Manuela Fangia, ki velja za dirkaško legendo.

Najbližje je bil naslovu leta 1958, a ga je izgubil, ker se je postavil za Mika Hawthorna, ki bi moral biti zaradi namernega zaviranja na dirki na Portugalskem diskvalificiran.

“Bolje častno izgubiti v britanskem dirkalniku, kot zmagati v tujem,” je dejal Moss na očitek, zakaj mu ni uspelo osvojiti naslova prvaka, potem ko je vseskozi dirkal v britanskem dirkalniku.

Zanj je veljalo, da je bil vsestranski voznik, saj je pečat pustil tudi v reliju. Vse skupaj se je pohvalil z 212 zmagami. V Italiji je na znameniti dirki Mille Miglia – 1600 kilometrov dolga dirka okoli Italije kjer je  postavil rekord.

Please follow and like us: