Iz Williamsa so sporočili žalostno vest, da v 79. letu starosti umrl ustanovitelj ekipe, Sir Frank Williams.

 

Frank Owen Garbatt Williams se je rodil 16. aprila 1942 v South Shieldsu. Po krajši karieri dirkača in mehanika je opravljal poklic trgovskega potnika, vendar nikoli ni popolnoma zapustil dirkaške kroge.

Leta 1966  je ustanovil moštvo Frank Williams Racing Cars, ki je najprej nekaj let nastopalo v Formuli 3 in Formuli 2. Prvič je v F1 nastopil v sezoni leta 1969 , ko je Williams kupil Brabhamovo šasijo. V sezoni leta 1970 je Williams začel sodelovati z Alessandrom de Tomasom, vendar  sta po smrtni nesreči dirkača Couraga  sodelovanje prekinila. V sezoni 1971 je moštvo dirkalo s šasijo March Engineeringa , v sezoni 1972 pa je moštvo prvič nastopalo s šasijo lastne izdelave, Politoys FX3 Lena Baileya, toda Pescarolo je dirkalnik popolnoma uničil v nesreči že na prvi dirki. 

Zaradi finančnih težav  je moral za sezono 1976 skleniti dogovor z Walterjem Wolfom. Čeprav je ista ekipa delovala še naprej pod imenom Walter Wolf Racing, Williams ni bil več šef moštva, zato ga je zapustil, sledil pa mu je inženir Patrick Head. Skupaj sta ustanovila moštvo Williams Grand Prix Engineering. Za moštvo je prvo zmago dosegel Clay Regazzoni v sezoni 1979, prvi naslov prvaka Alan Jones v sezoni 1980, drugega pa Keke Rosberg v sezoni 1982, v sezonah 1980 in 1981 je Williams osvojil tudi konstruktorski naslov. 

Leta 1986 se je Frank Williams v avtomobilski nesreči huje poškodoval, ko je ob vožnji od dirkališča Paul Ricard do letališča v Nici izgubil nadzor nad vozilom, ki se je v nesreči večkrat prevrnil. Williams je v nesreči utrpel hude poškodbe hrbtenice, zaradi katerih je prikovan na invalidski voziček. Vse eno je Williams v 1986 osvojil konstruktorski naslov prvaka, v sezoni 1987 pa dvojno krono, saj je dirkaški naslov osvojil Nelson Piquet, ki je premagal Nigela Mansella, moštvenega kolega pri Williamsu.

Moštvo je dominiralo v devetdesetih letih, saj je med sezonama 1992 in 1997 osvojilo kar pet konstruktorskih naslovov prvaka in en naslov podprvaka. Od tedaj pa moštvu ni več uspelo priti popolnoma na vrh.  Leta1999 mu je kraljica Elizabeta II podelila viteški naziv. 2012 je odstopil z mesta šefa Williamsa, kjer ga je zamenjala hči Claire Williams.

Franka Williamsa so v petek sprejeli v bolnišnico, kjer je danes umrl. Že pred enim letom pa se je boril s hudo pljučnico. 

R.I.P.

Vir: net

Please follow and like us: