autodoc.si


kontakt
top title

Test zimskih gum 2017-2018


Še nekaj dni nas loči od zakonsko določenega datuma za obvezno uporabo zimske opreme.

Ta je obvezna vse dni v letu, kadar se sneg oprijemlje cestišča, a debata o zimskih gumah je med vozniki še posebej aktualna oktobra in novembra. Čeprav imajo vse gume nalepke z oznako kakovostnega razreda (lastnosti na mokri cesti, hrup in obraba), so se te pogosto pokazale kot za lase privlečene in napihnjene.

Vir : splet

Teste opravljajo proizvajalci gum sami, nad rezultati pa ni enotnega nadzora. Pri odločitvi o nakupu gum so tako pri zimskih kot letnih gumah ključni dejavnik najpogosteje primerjalni testi gum, katere izvajajo evropski avtomobilski klubi in  Slovenijo zastopa AMZS. Letos so test pnevmatik , katere kupijo pri naključnih ponudnikih v prosti prodaji opravljali na Finskem, kjer so bili zimski pogoji bolj stabilni.

Vir:AMZS

 

[notification type=”attention”]Minimalna predpisana globina profila zimske gume je tri milimetre.[/notification]

[su_divider]

Dimenzija 195/65 R15

Dimenzija 215/65 R16

Oceno slabo je dobila Nankangova pnevmatika snow SV-2 zaradi zelo slabih lastnosti na mokri cesti in na snegu. Pnevmatika ima sicer ob oznaki M+S tudi znak snežinke, ki naj bi dokazoval njeno primernost za vožnjo po snegu, a izkazalo se je, da neupravičeno, saj so celo nekatere letne pnevmatike na snegu boljše od Nankangove zimske pnevmatike. Še en dokaz več, da zgolj oznakam ne gre zaupati.

Upam da vam bo članek v pomoč pri izbiri pnevmatik saj so le te edine , ki imajo stik z vozno podlago in so ključnega pomena in predpogoj za varno vožnjo.

Robert Hočevar-Hoč

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us: